Noen vanlige feiltolkninger og avklaringer omkring hypnose og hypnoterapi

Myter avklaringer hypnose hypnoterapi

Noen vanlige feiltolkninger og avklaringer omkring hypnose og hypnoterapi:

 

 

Kan man bli hypnotisert til og ikke våkne opp igjen?

Svaret er nei. Hvis en hypnotisøren skulle forlate deg i en hypnotisk tilstand, vil du etter hvert våkne opp eller falle i en normal søvn. Du kan også velge å gå ut av tilstanden selv. Hvis brannalarmen skulle gå eller at det skulle oppstå andre faresignaler vil du instinktivt øyeblikkelig/automatisk avbryte din hypnotiske tilstand. Det finnes de som ikke ønsker å gå ut av en hypnotisk tilstand, selv om hypnotisøren skal avslutte. Dette fordi de har det er så behagelig i denne transe tilstanden. Da har hypnotisøren mulighet til å ta i bruk forskjellige teknikker for å få vedkommende tilbake på en behagelig og rolig måte.

Er hypnose er en form for søvn?

Selv om en hypnotisk tilstand i terapi deler mange likhetstrekk med søvn som for eksempel, avslapning, lukkede øyne(ikke nødvendigvis), virkelighetstro, forsterket fantasier/drømmer, så er det vitenskapelig bevist at det ikke er det samme som søvn. I eksperimenter hvor respirasjons-frekvens, hjerterytme og EEG bølger blir målt, vises det at en hypnotisk tilstand har flest fellestrekk med dagdrømming eller den tilstanden som du er i når du er i ferd med å sovne.

Kan man miste kontroll over seg selv i en hypnotisk tilstand?

Svaret er nei. Uansett hypnosedybde så kan man ikke gjøre noe i hypnose som strider mot ens egne etiske og moralske holdninger.

Blir man ”helt borte” når man er i hypnose?

Når du er i hypnose så vet du hele tiden hvem du er, hvor du er, hva som skjer og hvorfor.For noen så kan det oppleves som å dagdrømme.

Kommer jeg til å ødelegge behandlingen hvis jeg hoster?

Du kan snakke, hoste, bevege deg, klø deg, gråte, le, åpne øynene eller gjøre det du har behov for uten at det trenger å påvirke behandlingen. Hvis en person hoster eller ler mye før hypnosen begynner, så vil dette normalt sett avta og omtrent utebli under hypnosen. En dyktig hypnoterapeut klarer å håndtere hva enn som måtte dukke opp underveis i terapien.

Hva om jeg ikke får med meg alt det hypnotisøren sier?

Hypnotisøren skal jobbe opp imot ditt ubevisste sinn og vil passe på at ditt ubevisste sinn følger lyden av hypnotisørens stemme.Kan man huske alt av minner under hypnose og vil det som dukker opp være 100% sannhet?

Under hypnose vil man evne og kunne huske episoder og detaljer som man trodde var glemt, og disse vil ofte være riktige. Nå er det imidlertid slik at hjernen har en tendens til å fylle hull i hukommelsen med informasjon for å skape en sammenheng. Derfor kan det være at deler i denne type informasjon ikke alltid er helt korrekt.Er det selve hypnosen som gjør den forandringen man ønsker i terapien?

Hypnose i seg selv endrer ikke hva du ønsker å endre eller oppnå. Når du er i en hypnotisk transetilstand roer din begrensede indre kritiker seg, og man får tilgang til det ubevisste sinnet. Det som blir sagt og gjort både før, under og etter hypnosen er med på og påvirker den forandringen man ønsker. Det er ikke hypnosen i seg selv som har terapeutisk verdi, men hypnose som katalysator – forsterker – for psykologiske metoder og intervensjoner.

Må man tro på hypnose for at det skal ha noen effekt?

 

Du trenger ikke å tro på at hypnose virker, for at det skal virke og at du skal oppnå en ønsket forandring. Derimot så er det viktig at den forandringen du ønsker kommer fra deg selv. Et godt eksempel på dette er når hovedlærer ved NIH Henry Leander ble intervjuvet av -NRK radio Verdens Hypnosedag 2019. Programlederen var veldig skeptisk til om han kom til å klare å oppnå hypnose. Men Henry Leander brukte kun noen få minutter og en kraftfull demonstrasjon av effekten av hypnose for å vise at det ikke har noe å si hvor skeptisk man måtte være i utgangspunktet. Du kan høre programmet ved å klikke her: NRK Radio

Er hypnose bare humbug?

Med hjelp av moderne hjerneskanningsteknikker (eks: FMRI, PET) kan man registrere og måle de forandringer som skjer i hjernen når man er under påvirkning av hypnose. Hypnose er en godt dokumentert metode. Hypnose er godkjent av det Nasjonale Helseinstituttet (National Institutes of Health). Det fins mer enn 12 000 eksternt fagvurderte(peer reviewed) forskningsartikler om effekten av hypnose, og flere av de er også publisert av Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Klikk her for å se hovedlærer ved NIH hypnotiserer programlederne i det vitenskapelige tv-programmet Schrødingers Katt på NRK. Psykolog og nevrolog ble veldig overasket da de så en tydelig endring i hjernen under hypnose.

Kan jeg risikere å avsløre hemmeligheter under hypnose som jeg ikke ønsker å dele med noen?

Uansett transedybde så kommer du ikke til å avsløre noe du ikke ønsker selv.

 

Hvis jeg skulle bli hypnotisert er jeg redd for at husket eller glemte negative elementer fra fortiden min bare raser frem i bevisstheten min. Kan dette skje?

Sinnet ditt tillater at du kun får tilgang til det du er klar for å jobbe med. Det som hentes frem/dukker opp har forbindelse med det temaet som det jobbes med. Alt som ikke har noe med det valgt tema å gjøre blir værende på stedet hvil inntil det skulle bli aktuelt å jobbe med.

Kan jeg ikke like godt se en video eller hører på et lydopptak som er beregnet på min problemstilling som å gå til en hypnoterapeut?

Å få hjelp av en dyktig og kvalifisert hypnoterapeut framfor å bruke video eller lydopptak som hjelpemiddel, vil utgjør en veldig stor forskjell. En hypnoterapeut som kan ”skreddersy” behandlingen slik at den er tilpasset for den enkelte person det gjelder har en avgjørende betydning i forhold til resultatet. En hypnoterapeut bør kunne tilpasse, se og oppfatte klientens behov som kan oppstå underveis i terapien. En dyktig og kvalifisert hypnoterapeut vil lett kunne holde deg en en god og dyp hypnose under hele behandlingen. Dersom du skulle komme ut av tilstanden, vil terapeuten gjøre det som er nødvendig for å raskt få deg tilbake. Dersom din transetilstand skulle gå over i en helt normal søvn, noe den lett kan gjøre, så vil en hypnoterapeut hente deg litt tilbake, ut av søvnen, slik at du igjen er i en best mulig tilstand for å være mottakelig.Hvis din transetilstand går over til søvn mens du hører på et lydopptak eller ser en video, vil du kunne sove deg gjennom forløpet. Ditt ubevisste sinn vil kunne oppfatte selv om du sover. Men i en terapeutisk sammenheng så er dyp søvn ikke en optimal tilstand å være i hvis man skal få til en positiv forandring. For å holde en transetilstanden på et optimalt nivå kreves det tilstedeværelse av en dyktig hypnoterapeut som er 100% klientfokusert. En dyktig hypnoterapeut skal være klientfokusert og ha mentalt tilgjengelig alle de terapeutiske verktøy som er nødvendig i et hvert tenkelig og utenkelig utfall av en sesjon med hypnose og hypnoterapi. Hypnoterapeuten skal kunne variere med terapeutiske elementer avhengig av de mange elementer rundt klienten som er avgjørende for et positivt og varig resultat.

Kan man huske tidligere liv i hypnose?

Det fins ingen vitenskapelige bevis for at de forestillinger som kan fremkalles og oppleves under hypnose om et tidligere liv er sant. Det er blitt registrert at personer som under regresjon til tidligere liv, ved hjelp av hypnose, har kommet med opplysninger som de på forhånd ikke kunne kjenne til. Noen har t.o.m. kunnet snakke et språk som de i det virkelige liv ikke kan. Dette har vitenskapen ingen forklaring på, så det lar vi stå åpent.

Kan det skje at jeg ikke kan bli hypnotisert?

I en terapisammenheng så er det ingen som kan hypnotisere deg mot din egen vilje. Enhver person med normal/høy intelligens kan hypnotiseres, så lenge de selv tillater det og følger instruksjonene som blir gitt.

Krever det å være hypnotisør magiske evner?

Nei, hypnose er en rekke etablerte psykologiske teknikker som kan læres. Hypnose er ikke magi eller mystisk.Vi håper at dette var med på å avklare noen eventuellt missoppfatninger rundt hypnose. Eller bare ga deg enda mer klarhet i hva hypnose og hypnoterapi er og ikke er.Del gjerne dele artikkelen om du likte den.- Norsk Institutt for Hypnoterapi og Klinisk Hypnose

Blog Attachment

Related Blogs

Leave us a Comment